A Bourne-trilógia megteremtette a politikai thriller és az akciófilmek zsánerébe oltott modern Frankenstein-mítoszt, amelyben a látványos ökölharc és az autós üldözés, valamint a mindvégig feszült tempó csupán díszítőelem a személyazonosságát vesztett Kreatúra történetén.

Jason Bourne-nek (?) fogalma sincs, hogy valójában kicsoda ő. Egyetlen vágya, hogy saját eredetét felkutassa. Nem érti, hogy a teremtője miért nem szereti őt. Miért akarja a pusztulását? Ahogy Mary Shelley klasszikus rémmeséjében a Kreatúra, Bourne is saját megalkotója, a személytelen hivatal ellen fordul. Ő azonban, ellentétben doktor Frankenstein „gyermekével”, élni akar. Ehhez azonban teljesen új identitásra van szüksége, amiért csakis ő a felelős.

Úgy tűnt, hogy a széria harmadik része, A Bourne-ultimátum véglegesen lezárta a címszereplő aktáját. Jason Bourne emlékei kitisztultak, élet-halál játszmában visszaszerezte az uralmat saját személyisége felett, és rábírta egykori irányítóit, hogy vegyék végre tudomásul: végleg eltűnik a térképről.

Hollywoodban a mozi mágnásai azonban sosem hajlandóak az önmérsékletre, ha arról van szó, hogy a jól működő recept tovább gondolásával még az eddiginél is több bevételt lehet termelni. A Bourne saga sem kerülhette el a sorsát. Folytatni kellett egy már befejezettnek hitt történetet. Csakhogy a projektből kiszállt a Bourne-filmek két meghatározó figurája: a főszereplő Matt Damon, valamint a sorozat második és harmadik darabjának rendezője, a filmek nyugtalan atmoszférájáért felelős Paul Greengrass is.

A lelépett sikerpáros közben leforgatott egy kevésbé kiérlelt munkát, az iraki háborúval foglalkozó Zöld zónát. A Universal Pictures produkciójának rendezői székébe beleült a korábbi filmek forgatókönyvírója, Tony Gilroy, aki a Michael Clayton című mozijával már bizonyította, hogy van tehetsége az igényes politikai krimik levezényléséhez. A főszerepet pedig a tehetséges Jeremy Rennerre (A bombák földjén, Tolvajok városa) osztotta.

Tony Gilroy A Bourne-hagyaték sztoriját hozzáigazította a trilógia harmadik epizódjának záró akkordjához. Az új film konfliktusa ugyanis abból adódik, hogy Bourne New York-i felbukkanása felkavarja az amúgy sem nyugodt állapotokat. Jason Bourne esete rámutatott a rendszer sérülékeny pontjaira, ezért a Központi Hírszerző Ügynökségnél tovább gyűrűzik a paranoia. Befagyasztják a titkos programokat, a Jasonhoz hasonlóan rizikófaktorrá vált csúcskémeket szisztematikusan kivonják a forgalomból (mármint az életből is).

Semmi meglepő nincs abban, hogy a szervezet terve nem teljesül maradéktalanul. Ha minden a könyörtelen elképzelés szerint alakult volna, ez a film meg sem születik. Vagyis újabb titkos hadművelettel van dolgunk és újabb átvert ügynökkel, akinek újabb érzéketlen halálosztókkal kell szembenéznie.

Aaron Crossnak már eleve gyanús, hogy Alaszkába vezénylik, hónapokig tartó, se eleje, se vége kiképzési feladatra. Tovább erősíti sejtelmeit, hogy a hófödte rengetegben elrejtett támaszponton találkozik a program egy másik résztvevőjével. Ilyen még sosem fordult elő vele. Amikor aztán ide, az isten háta mögé küldenek egy távvezérelt kémrepülőt, hogy éppen őket semmisítse meg, minden kétsége eloszlik.

Valakik kitalálták a hivatali bürokrácia csúcsán, hogy olyan emberrobotokat kell létrehozni, akikben szemernyi félelemérzet sincs. A tökéletes katona nem kérdez vissza, végrehajtja az utasításokat. Programozható testekre van szüksége a hatalomnak, felesleges emberi érzelmek nélkül. Aaron és hasonszőrű társai fizikumát és mentális kondícióját szigorú rend szerint adagolt gyógyszerekkel szabályozzák. A készlet azonban vészesen megfogyatkozott a hegyekben. Ráadásul, most általa ismeretlen okból meg is akarják ölni.

A Bourne-hagyaték főhőse alapvetően különbözik Jason Bourne-től. Cross nem az identitásáért harcol, hanem az életéért küzd. Életösztöne vezeti el abba az orvosi laboratóriumba, ahol az időszakos vizsgálatot elvégzik rajta. Csak éppen a viselkedésmódosító tudóscsoport egyik tagja kisebbfajta ámokfutást rendez, ami után egyetlen túlélő marad, Shearing doktornő. Miután a titkosszolgálat el akarja tüntetni az utolsó nyomokat is, együtt kénytelenek folytatni a menekülést.

...

A teljes cikk, a Nosztalgiamozi az olvassbele.com oldalán olvasható.