Rheinwaldék évszázadokkal ezelőtt a semmiből teremtették meg tisztes jövedelmet hozó családi vállalkozásukat, a pékséget. Mára a királyi család legmegbízhatóbb beszállítóivá váltak. Üzemük a családi receptek szigorú rendjére és a minőség megfellebbezhetetlen parancsára épül. A vállalkozás nemzedékeken át szállt apáról fiúra, annak rendje és módja szerint.

Rikard Rheinwaldnak két házasságából négy gyermeke született. Közülük csak a legkisebbik fiú, de ő még túl fiatal az üzlethez. A hagyomány szerint mindenképpen a családnak kell továbbvinnie a szakmát. Ám az idő rövid: Rikard haldoklik. Kedvenc lánya, Ditte nem a tradíciók szerint kívánja alakítani életét. Amerikába készül festő barátjával, hogy elvállalja álmai munkáját, egy New York-i művészeti galéria vezetését. A fiatalok világot akarnak látni, még egy abortuszt is vállalnak az amerikai útért cserébe.

Bár a legnagyobb veszteség Rikardé, ő hagyja maga mögött ezt a világot, mégis Ditte drámája a hangsúlyosabb. Hiszen eldobja az ajándékba kapott anyaságot, mert most még másra vágyik. A sors azonban gyors választ ad a fiatalok döntésére. Apja betegsége megvétózza a lány álmait. Ditte lemondja az útját, vállalva a kockázatot is, hogy ezzel együtt a párját is elveszíti.

Dittét emészti az apja iránti szeretet, a felelősségtudat, miközben szeretné saját álmait megvalósítani és önálló életet élni a szeretett férfival. Rikard eleinte képtelen szembenézni a ténnyel, hogy az ideje lejárt. A családi tradíciót mindennél fontosabbnak tartja, és még a lánya iránti szeretete is megbicsaklik a hagyomány terhe alatt.

...

A teljes írás, a Konfliktusok tengerében, az olvassbele.com oldalán olvasható.