jeges-varga

irodalom, film, színház és magánügyek

Bemutatkozás

Amit látok, amit hallok, amit tapasztalok, erről szólok. Könyveket olvasok, filmeket nézek, színházba járok, véleményemet írom le, mondom el. Nem akarok önjelölt kritikus lenni, vagy annak tűnni. Legyen ez valami ilyesmi: élménynapló.

Hozzászólások
 • jeges-varga: Kedves Balázs! A Fritsch Pincében igazán közvetlen vendéglátásban részesülhet a látogató. Szerintem is. A borai nem kiemelkedőek, de találhatunk kedvünkre valót ott. Mindamellett egyetértünk abban, hogy nem a legnagyobbak érdemlik a legnagyobb figyelmet. Én például több kisebb pincészettel is megismerkedtem az elmúlt években. Ha nem is jutottam el hozzájuk, legalább egy-egy palackkal megkóstoltam munkájuk gyümölcsét. Felsorolni most nem akarom őket, de azt tanácsolom, próbálkozz még a kisebb pincészeteknél. Kincsre találhatsz.
  (2012-11-13 10:34:05)
  Látogatóban a Fritsch Pincében
 • Márton Balázs: Pár éve én is jártam a villányi pincesoron és nekem is a Fritsch fivérek pincészete nyerte el a legnagyobb tetszésem, vendégszerető fogadtatás és finom borok (semmi Gere vagy Boch féle puccosság, amivel nincs bajom, csak nem én nem ezt igényelem). A cabernet franc barrique-juk volt a favorit nálam! További sok sikert nekik!!!
  (2012-10-29 22:08:46)
  Látogatóban a Fritsch Pincében
 • jeges-varga: Most ismerkedem vele. Azért egyet szögezzünk le alig húsz éves hölgyről beszélünk. Nyilván ehhez mérten van birtokában annak a tapasztalathalmaznak, amiből a líra megszülethet. Egyébként nekem tetszik ez a vers. Érződik rajta, hogy fiatal nő írta, de jó hangulatot fog meg. Persze vannak "nagyobb számok" is a kortárs líra palettáján egészen biztosan.
  Ha jól tudom az első kötet megjelenése a Petri György-díjjal együtt járt neki. Hogy ennek odaítélésében mennyi szerepet játszott az, hogy édesapja Kemény István, jó kérdés. Szerintem figyelemre érdemes ifjú költő ő. Azt viszont nem tudom, hogy túlzott-e a tehetségéhez képest a figyelem vagy nem. De egy elsőkötetes szerintem ma megérdemli, hogy sokat beszéljenek róla. Elvégre így válhat csak ismertté.
  (2012-03-12 22:26:13)
  Kemény Lili
Címkefelhő
Feedek
Megosztás
vers

Oravecz Imre: A teremtés fokozatai

 

Elhallgat a lágyságokban a cuppogás,

megszólal a keménységekben a zengés,

 

véget ér a zártságokban a zsugorodás,

elkezdődik a nyitottságokban a tágulás,

 

elfogy a ritkulásokban a nyugvás,

megnő a sűrűségekben a mozgás,

 

megszakad a szögletekben a hegyesség,

elterjed a hajlatokban a gömbölyűség,

 

elapad a szűkületekben a torlódás,

megerősödik a bővültekben az áramlás,

 

megáll a gyűrődésekben a ráncosodás,

megindul az egyenletességekben a kisimulás,

 

megakad a mélységekben a süllyedés,

kiszabadul a magasságokban az emelkedés,

 

megtorpan a közelségekben a maradás,

nekilendül a távolságokban a haladás,

 

csökken a dermedésekben a hidegség,

megsokszorozódik a hevületekben a melegség,

 

elhal a törekvésekben a zűrzavar,

megszületik az alakulásokban a rend.

Havihegyi séták

A Havi-hegy Pécs szíve. Bárki bármit is mond. Energiától duzzad ez a hely. Az utóbbi időben sokat járunk ide feltöltődni. Egy-két órányi séta csodákat tesz. Mások is követik példánkat. Vagy mi utánozzuk őket. Édes mindegy. Sokan járnak ki ide. Ha az embernek nincsen kedve, vagy ideje elhagyni a várost, ez a hely jó választás egy szép sétára. Főleg mióta az Európa kulturális fővárosi projekt térfelújításai keretében végre eltűntették innen az autóforgalmat. Egyedül a gyalogosoké lett a hely. A hely szelleméhez méltó sétányt alakítottak ki. Most már nem kell az út szélére lehúzódni, mert egy négykerekű arra közlekedik. Szabadon lehet engedni gyermekeinket is, nem kell félteni őket a gépiesített közlekedőktől.

Szeretek fényképezni ezen a helyen. Szépen rálátni innen Pécs városára. Csodálatos az is, ahogyan a nap megmutatja magát. Évszakonként más-más arca mutatkozik meg. Most tél van, de a fagyos évszak ebben az évben kegyes volt hozzánk. Akadt pár nap, amikor a nap sugarainak is helyet engedett.

A legutóbbi ott-jártamkor titokban lencsevégre kaptam egy-két embert. Főleg párokat, hiszen közismert turbékolóhely a Havi-hegyi kápolna környéke. Másba sem botlik az ember, csak csókok, összeborulások tömkelegébe. Ilyen lesifotózásra még sose vetemedtem, de olyan jó témának bizonyult, amit láttam, hogy nem tudtam kihagyni. Hogy az ihletett téma mennyire manifesztálódott, az már a fotós tehetségén, vagy annak hiányán múlik. Beszéljenek a képek maguktól.

Karácsonyi Üzenet olvasóimnak

Mielőtt férj és apa lettem, társadalmi felelőtlenségem teljes tudatában rengeteget szerettem járkálni a városban, látszólag céltalanul. Mentem, amerre a lábam vitt. Régi barátomat kerestem magamban, a Csendet, jó vele beszélgetni. Szerettem levetkőzni civilizációink egyik legnagyobb betegségét, a rohanást, amely nem képes senkire és semmire sem odafigyelni.

Férj és apa vagyok most már, az ilyen alkalmak olyan ritkák, mint a fehér holló. Félre értés ne essék, nem cserélném le családomat semmiféle csöndes mélabúra, de olykor, amint teheti az ember, venni kell a fáradtságot, hogy szellőztessen egyet az ember, mert olykor találkozni kell önmagunkkal.

Az elmúlt hétvégén, miután leesett a hó, nyakamba vettem a várost. Miközben kicsiny családom az ebéd utáni sziesztáját töltötte, felballagtam kedvenc szakrális helyemre, a Havihegyre. Nem kerestem a tömegközlekedés adta kényelmet, magamhoz vettem egy kevés forralt bort a Kossuth téri karácsonyi bazárban, és átverekedtem magam a belvároson, majd felcaplattam a Felső Havi utcán.

A Havi-hegyi Kápolna és környéke duzzad az energiától, egy-két óra alatt feltöltődik az ember. Sosem jártam még arra, amikor hólepel takarta be a tájat, vagy csak nem emlékszem rá. Magammal vittem fotómasinámat, és játszottam egy keveset. Jól esett a Játék a friss, ropogós levegőben.

Az idei évben megint csak feketébe öltözik a Karácsony, de előtte egy kicsit azért a tél szebb arca is nálunk vendégeskedett. Én pedig elkaptam vendégünket egy-egy pillanatra. Aki erre téved, és benéz hozzám, annak (azoknak) ezekkel a képekkel kívánok Áldott és Békés Karácsonyi Ünnepeket.