Földrengés rázza meg Izland déli részét. Közvetlenül utána egy Reykjavík melletti tó, a Kleifarvatn vízszintje kétszer olyan gyorsan kezd apadni, mint korábban. A Nemzeti Energiaügyi Hatóság tudósa a helyszínen méréseket végez, hogy magyarázatot találjon a furcsa természeti jelenségre. Arra azonban ő sem számít, hogy egy betört koponyájú csontvázra bukkan a kiszáradt mederben, amelynek lábához egy orosz gyártmányú rádiókészüléket erősítettek.

Minden jel arra mutat, hogy az emberi maradványok már évtizedek óta pihennek a tó fenekén. Jó ötven évet kell hátra ugranunk az időben, hogy az események láncolatába beleláthassunk. A II. világháború után a szövetséges hatalmak által feldarabolt német állam vasfüggönyön inneni oldalán nagy erővel nekiláttak a kommunizmus építésének. Elvhű fiatalok érkeztek a lipcsei egyetemre a világ minden tájáról, abban a reményben, hogy egy új, jobb világot teremthetnek majd.

Arra azonban egyikük sem gondolt, hogy „a keletnémet szocializmus gyakorlatilag a nácizmus egy másik fajtája”. A demokratikus társadalmi közegből érkező izlandi diákok soha nem tapasztalták még, hogy milyen, amikor folyamatosan megfigyelik őket. Állandóan zaklatnak, belelépnek a magánszférádba. Be akarnak szervezni, mert csak ezzel bizonyíthatod a szocializmus melletti elköteleződésedet. Egy ilyen környezetben nem lehetsz őszinte, lehet, hogy éppen a legjobb barátod lesz az, aki olyan dolgokat árul el rólad, ami miatt tüske leszel a hírhedt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi szemében. Senki sincs biztonságban. Még a szerelemnek sincs semmi esélye.

Erlendur Sveinsson nyomozó éppen az éves szabadságát tölti, amikor a csontváz előkerül a tó fenekéről. Csapatával azt a feladatot kapja, hogy járjon utána, mi történhetett annak idején ott a tónál. Az igazság felderítéséhez azonban porlepte, kihűlt nyomokon kell útnak indulniuk. Erlendurt furcsa vonzalom köti az elfeledett történetekhez és az eltűnt emberekhez. Gyerekkorában ugyanis hatalmas hóviharba került édesapjával és testvérével a hegyekben, ahonnan az öccse sosem tért vissza. Talán nem véletlen, hogy mindig katasztrófákról szóló könyveket olvas. És az sem meglepő, hogy időnként elvonul szülei egykori házába, hogy a halottaival legyen együtt egy kicsit. Ezúttal is megingathatatlan makacssággal veti bele magát az ügybe. Akkor is tovább nyomoz, amikor mindenki más már rég feladta volna.

Az izlandi születésű Arnaldur Indriđason főhőse, Erlendur egy középkorú, dohányos, rendezetlen ruházatú, lerobbant lakótelepi lakásban élő magányos rendőrnyomozó. Skandináv kollégáihoz hasonlóan nincs szilárd családi és társadalmi háttere. Feleségétől már húsz éve elvált, de az asszony azóta is mély gyűlölettel gondol rá. Nem csoda, hogy drogos lányával és időszakosan betoppanó fiával sem képes a normális emberi hangot megütni. Egyetlen magánéleti kapcsolata egy válófélben lévő, korabeli nőhöz köti, akivel azonban nehezen jutnak dűlőre, mit is akarnak egymástól.

...

A teljes írás, az Egy földrengés utóhatásai, az olvassbele.com oldalán olvasható.