A hollywoodi film története során a sportdráma kitűntetett szerepet játszott az amerikai álom megvalósulásának ábrázolásában. Számos történetet meséltek már el a baseball, a kosárlabda, az amerikai foci és más közkedvelt csapat- vagy egyéni játék segítségével.

A boksz a rettentő testi erővel megáldott magányos hőstípust helyezi a dráma középpontjába. A bokszoló nehéz helyzetében fizikai erejére, kitartására, merész elszántságára építkezik. Edzett hittel áll fel a padlóról. David O. Russell filmje, A harcos az ír öklöző, Micky Ward megtörtént esetét dolgozza fel.

Dicky Eklund (Christian Bale) helyi legenda, Lowell város büszkesége, aki hajdanán ígéretes bokszoló volt. 1978-ban a korszak legnagyobbja, Sugar Ray Leonard ellen szállhatott ringbe Bostonban. Dicky padlóra vitte a legyőzhetetlennek hitt ellenfélt. Tizenöt évvel később azonban már csak árnyéka egykori önmagának, drogfüggőként tengeti napjait, számtalan alkalommal keveredik összeütközésbe a törvénnyel.

Féltestvére, Micky Ward (Mark Wahlberg) folyamatosan veszti el a meccseit, hiába Dicky törekvése, hogy öccsén keresztül valósítsa meg romba dőlt álmait. A megbízhatatlan edző-fivér és a zsarnokoskodó menedzser-anya végül egy nálánál húsz fonttal súlyosabb exfegyenccel vívandó összecsapásba hajszolja bele a kisebbik testvért. A csúfos bukás elkerülhetetlen.

...

A teljes írás, a Háztáji ökölcsapások, az olvassbele.com oldalán olvasható.